Mityba yra vienas svarbiausių dalykų žmogaus gyvenime. Be maisto žmogus neišgyventu. O nuo to, ką ir kokiais kiekiais žmogus valgo, dažnai priklauso kiek laiko ir kaip kokybiškai jis gyvens. Neabejoju, kad mitybos svarbą pripažįsta daugelis, tačiau reikiamą dėmesį tam skiria mažuma.

Netinkama mityba yra daugelio ligų, energijos trūkumo, blogos savijautos ir nuotaikos priežastis. Visa tai neleidžia gyventi pilnaverčio gyvenimo. Didžioji dalis žmonių miršta ankščiau būtent dėl blogos mitybos. Iš dalies prie šito prisideda ir maisto pramonė. Didėjant žmonių skaičiui, auga pigaus maisto poreikis. Ir siekiant padaryti maistą maksimaliai pigų ir prieinamą, aukojama jo kokybė. Todėl tinkamai maitintis tampa dar sunkiau.

Ko reikėtų atsisakyti?

Per paskutinius šimtmečius maisto įvairovė labai stipriai išsiplėtė. Maistą žmonės pradėjo valgyti ne tik tam, kad išgyventų, bet ir siekdami malonumo. Todėl atsiranda daug maisto produktų, kurie yra skanūs, bet neatneša jokios naudos arba dažniausiai žaloja organizmą. Tokie produktai turi daug kalorijų ir labai mažai naudingųjų medžiagų. Vartojant tokius produktus mažais kiekiais ir labai retai, žala organizmui yra nejaučiama, organizmas sugeba susitvarkyti ir atsistatyti, tačiau jeigu šie produktai naudojami kiekvieną dieną, žala gali būti nepataisoma. Vienas iš tokiu produktu yra cukrus ir visi iš jo pagaminti produktai. Cukrus silpnina imuninę sistemą, išbalansuoja hormonų lygį ir endokrininę sistemą. Cukrų galima vadinti organizmo alintoju, nes jis ištraukia iš organizmo maistingąsias medžiagas. Organizmas negali pasisavinti cukraus, nes jame trūksta kai kurių komponentų. Todėl, kad būtų įsisavintas, trūkstami komponentai paimami iš organizmo. Taip pat cukrus pašalina iš organizmo kalį. Reikia suprasti skirtumą tarp natūralaus cukraus, kuris yra vaisiuose ir modifikuoto, tokio kaip baltasis. Pirmasis – sveikas, antrasis – kenksmingas. Kitas nerekomenduotinas produktas yra kvietiniai miltai. Beveik visa duona, makaronai, įvairūs kepiniai yra daromi iš kvietinių miltų. Šiuose produktuose labai mažai maistingųjų medžiagų. Miltinius produktus taip pat galima priskirti prie alinančių produktų, nes jie pašalina iš organizmo daug naudingų medžiagų. Ne mažiau kenksmingi ir riebaluose gaminti produktai, tokie kaip: traškučiai, bulvytės, kepsniai, spurgos ir t. t. Kaistant riebalams, jų molekulės kinta ir tampa nuodingos. Tokios riebalų molekulės susilpnina žmogaus ląsteles, o jeigu tokių ląstelių yra labai daug, tai organizmas neišvengiamai suserga. Reikėtų atsisakyti ir riebios mėsos, kuri didina cholesterolio kiekį organizme bei sukelia kraujotakos sutrikimus. Taip pat vengti majonezo ir panašių padažų, nes jie labai kaloringi, turi labai daug riebalų ir angliavandenių. Ribokite druskos vartojimą, nes druska trukdo pašalinti toksinus iš organizmo. Patartina atsisakyti ir alkoholio, kuris net ir mažais kiekiais daro žalą organizmui.

Ką reikia valgyti?

Žmogui reikia angliavandenių, juos geriausia gauti iš vaisių ir daržovių. Šis angliavandenių šaltinis geras tuo, kad turi daug skaidulinių medžiagų. Angliavandenius galima gauti ir iš kruopų – tai  šiek tiek blogesnis šaltinis, bet tuo metu, kai vaisiai ir daržovės yra neprieinami, jį galima naudoti. Kraštutiniu atveju galima saikingai vartoti bulves. Kuo daugiau skaidulinių medžiagų turi angliavandenių turintis maistas, tuo geriau. Šiuos produktus reikėtų valgyti žalius arba virtus, jokiu būdu ne keptus.

Baltymus geriausia gauti iš neriebių gyvulinės kilmės produktų. Tai būtų kiaušiniai, kalakutiena, vištiena (krūtinėlė), žuvis, raudona mėsa, pieno produktai. Su pieno produktais reikia elgtis atsargiai, nes retas organizmas juos gerai įsisavina, geriausia stebėti savo savijautą. Kiaušiniai ne veltui parašyti pirmoje vietoje, tai geriausias natūralus baltymų šaltinis, kurį žmogaus organizmas labai gerai įsisavina. Taip pat turime galimybę rinktis, norime tik baltymų, tuomet valgome baltymą, reikia šiek tiek ir riebalų – valgome visą kiaušinį.

Jeigu esate vegetaras ar net veganas, nesvarbu dėl kokių priežasčių, tada pilnaverčių baltymų gauti daug sunkiau. Tokiu atveju baltymų galima gauti iš ankštinių daržovių, riešutų, pieno produktų. Geriausia būtų įtraukti bent kiaušinius, bet čia jau priklauso nuo asmeninio požiūrio. Būtina naudoti kuo daugiau skirtingų baltymų šaltinių, nes augalinės kilmės produktuose jie nėra pilnaverčiai. Taip pat vegetarams labai dažnai trūksta B12, D vitaminų. Juos būtina papildyti vitaminų, papildų pavidalu, dar reikia stebėti, kad netrūktų kalcio, geležies.

Riebalų atskirai vartoti nereikėtų, nes jų pakankamai gaunama su daugeliu baltymų šaltinių, tai yra kiaušiniai, mėsa, ypač naudingi žuvyje esantys riebalai. Kartais galima salotas pagardinti kokybišku alyvuogių ar panašiu aliejumi.

Pagrindinis sveikos mitybos pagrindas – valgyti kuo mažiau taip vadinamo šiuolaikinio maisto ir kuo  daugiau to maisto, kurį valgė šimtus ar net tūkstančius metų atgal. Organizmas –svarbiausia, ką mes turime. Visada pagalvokite apie tai, kaip norite, kad šis brangiausias turtas veiktų. Norite, kad jis būtų energingas, jaunatviškas, sveikas ar pavargęs, pasenęs, ligotas? Nuo maisto priklauso organizmo būklė, o nuo organizmo priklauso visos kitos gyvenimo sritys.